Om te vieren dat Het-getikte-eitje.nl vandaag live gaat, een set recepten om een heerlijke lunch mee te maken (met verse broodjes, yummie) of voor bij de borrel (dippen of smeren).
Zwarte bonenspread
Een beetje pittig en heel gezond. Lekker op een (stok)broodje of als borrelhapje gerold in een plakje rookvlees.
Porties 1 pot
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 ui in stukken
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram zwarte bonen
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ blikje maïs uitgelekt
- 1 theelepel zwarte peper
- 5 eetlepels havermout
- 1 Spaanse peper zonder zaadjes en zaadlijsten
Instructies
- Voeg alles samen in de keukenmachine of hakmolen. Gebruik het gladde mes van de hakmolen. Maal alles tot een gladde massa. Schep over in een mooie hersluitbare pot.
Tips
Zonder Spaanse peper is deze spread een beetje saai. Vind je het toch te scherp, gebruik dan wat meer (zwarte) peper en eventueel wat zout.
Wil je vaker zwarte bonen eten, of heb je ui of maïs over, klik dan op de links voor ideeën.
Groenten salsa
Restjes rauwe groenten laten zich prima verwerken tot een frisse salsa. Deze smaakt goed op een broodje of gerold in een omeletje en daarna in stukjes gesneden.
Porties 1 pot
Benodigdheden
Ingrediënten
- ½ blikje maïs uitgelekt
- ½ paprika in stukken
- 3 wortels geschrapt en in stukken
- ½ komkommer in stukken
- ½ citroen uitgeperst
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
- Voeg alle ingrediënten samen in de keukenmachine of hakmolen. Gebruik het gekartelde mes van de hakmolen. Maal tot een grove salsa en doe over in een mooie hersluitbare pot.
Tips
Je kunt met de groenten variëren, dit had ik over toen ik het recept schreef maar natuurlijk kun je alle groenten die je graag rauw eet gebruiken.
Ook lekker met geroosterde paprika (uit een pot). Als je de restjes nog moet maken voor deze lekkere salsa, vind je hier ook recepten met paprika, maïs, wortel en komkommer.
Hummus
Een klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Als dip (voor rauwe groenten) of spread op een broodje te gebruiken.
Porties 1 pot
Benodigdheden
Ingrediënten
- 2 blikjes kikkererwten 1x uitgelekt, 1x met vocht
- ½ citroen uitgeperst
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels tahin
- 1 eetlepel sesamzaad
Instructies
- Voeg alles samen in de keukenmachine of hakmolen. Gebruik het gladde mes van de hakmolen en maal tot een gladde massa. Doe over in een mooie afsluitbare pot.
Tips
Zorg dat je alles goed maalt, zeker als je het teentje knoflook er (bijna) heel doorheen doet ;-). Lekker met nog wat sesamzaadjes er overheen gestrooid.
Kikkererwten en tahin zijn ook in andere recepten heerlijk.
Guacamole
De Mexicaanse klassieker. Lekker als dip voor nacho's of op een (getoast) broodje bij de lunch.
Porties 1 pot
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 tomaat in stukken
- 1 avocado in stukken
- 1 (rood) uitje in stukken
- ½ limoen uitgeperst
- 1 Spaanse peper in stukjes
Instructies
- Voeg alle ingrediënten samen in de hakmolen of keukenmachine. Gebruik bij de hakmolen het getande mes. Meng alles tot een grove salsa, of wat fijner (langer laten draaien). Doe over in een mooie hersluitbare pot.
Tips
Wanneer je de zaadjes in de Spaanse peper laat zitten, wordt je guacamole behoorlijk pittig. Zonder zaadjes en zaadlijsten is dat minder het geval.
Koriander… ik ben geen fan dus hoewel het door de guacamole ‘hoort’, maak ik ‘m altijd zonder. Maar ben je wel fan? Zeker toevoegen! En dan natuurlijk ook een blaadje bij het serveren op een broodje ;-).
Avocado en tomaat komen ook (samen of los van elkaar) terug in veel andere recepten.
Linzen spread
Een fijne romige spread, voor op een broodje of als dip met een stukje belegen geitenkaas.
Porties 1 pot
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 blikje linzen afgegoten
- 5 zongedroogde tomaatjes
- ½ limoen uitgeperst
- 1 klein uitje in stukken
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel Sriracha saus
Instructies
- Voeg alles bij elkaar in de hakmolen of de keukenmachine. Met de hakmolen gebruik je het gladde mes. Maal alles tot een gladde massa en schep over in een mooie hersluitbare pot.
Tips
Liever niet te pittig? De Sriracha saus kun je ook weglaten of vervangen door een paar druppels Tabasco.
Een fijn gesneden bosuitje is een lekker frisse toevoeging op je broodje.
Meer met linzen, zongedroogde tomaatjes en Sriracha saus vind je ook hier op de site.
Tzatziki
Deze Griekse klassieker behoeft geen toelichting.
Porties 1 pot
Ingrediënten
- ½ komkommer geraspt en uitgelekt
- 250 gram Griekse yoghurt of niet gezoete soya yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 2 teentjes knoflook fijngesneden of uit de pers
- zwarte peper
Instructies
- Laat de komkommer uitlekken in een zeef, leg eventueel een bord op de komkommerrasp om het vocht er uit te drukken. Knijp het laatste vocht met de hand uit de komkommer.
- Meng olijfolie, azijn en knoflook door elkaar. Schep de yoghurt er door en daarna de uitgeknepen komkommerrasp. Breng op smaak met zwarte peper.
Tips
Lekker met een takje dille op het broodje of toastje.
Griekse yoghurt is bijna overal lekker bij, en die komkommer kun je ook in veel recepten gebruiken.
Zorg dat je altijd schone potten gebruikt. Ik was en droog de potten altijd en zet ze tot gebruik weg. Vlak vóór gebruik giet ik ze nog eens vol met kokend water. Afdrogen met een schone doek en klaar.
Die zwarte bonen pasta vind ik echt verrassend lekker! De groente salsa is lekker fris en de houmous ook heerlijk. Nog niets zelf gemaakt, maar al wel geproefd. Lijkt bijna wel alsof het ‘Cintha proof’ zou kunnen zijn, maar dat laat ik je nog wel weten.