Over het getikte eitje

Hoe het begon

Tja. Mijn vreemde brein bedacht dat een eitje best ondergeschikt is in de Nederlandse keuken. Terwijl het toch zo veelzijdig is, vers en gemakkelijk te verwerken. Iedereen kan wel een ei bakken toch? Toch? Ehm, koken dan? Nou ja, de meeste mensen kunnen wel een eitje bakken.

Maar waar de kip zelfs een eigen fastfoodketen heeft, blijft het eitje in zowel de thuiskeuken als buiten de deur achter. Agossie! Dus ontstond het idee om ooit, ooit, #alsiklatergrootben, een eitjes restaurant te beginnen: Het getikte eitje.

Hoe het verder ging

En toen bereikte ik de mooie leeftijd van een rond getal min één. Ik vroeg mij moai om me voor dit significante levensjaar voor wat uitdagingen te stellen. Dat heb ik geweten, maar gelukkig op de meest liefdevolle manier. Ik heb gellak (schrijf je dat zo) op mijn nagels gehad (prachtig, maar krijg het er maar weer vanaf), bezocht een vriescabine (inmiddels douche ik steeds langer koud, het went en wordt ook echt lekker), ging met een dagboekje aan de slag waardoor ik me bewust blij en dankbaar voel en ik moest minstens 50x gezond gaan koken.

Dat laatste was niet zo’n grote uitdaging, want dat deed ik eigenlijk al wel bijna elke dag. Maar het inspireerde me wel om nieuwe dingen uit te proberen en dat ook vast te leggen.

Hoe het uit de hand liep

Een paar maanden later vond ik een geweldig appartementje. Na een relatie van 19 jaar was ik weer single en ging ik dus weer alleen wonen. Toen de verf droog was en mijn spulletjes hun plek hadden gevonden, dook ik enthousiast mijn nieuwe keuken in.

Op internet zocht ik inspiratie voor snel, gemakkelijk, gezond en betaalbaar koken voor één persoon, maar ik vond maar weinig. Recepten genoeg, maar bij het delen door twee, vier of acht kwam ik toch met rare hoeveelheden ingrediënten te zitten. Om van restjes nog maar te zwijgen…

Dus zo ontstond het idee om dan maar zelf die inspiratie te worden. En wat is een fijnere basis voor een eenpersoons maaltijd dan een eitje? Gekookt, gebakken, gepocheerd, geroerd, … maar altijd een beetje getikt!

Je vindt hier trouwens niet alleen eenpersoons recepten. Je woont misschien wel alleen, maar je eet vast niet elke dag alleen. Dus ook voor als die fijne vriendin, leuke lover-to-be of die goede groep vrienden of familie komt eten, vind je hier je inspiratie. En als je niet van eieren houdt? Geen probleem! Niet alle recepten zijn met ei. Je vindt van alles: vlees, vis, vegetarisch, veganistisch. En we besteden ook aandacht aan speciale diëten.

Eet smakelijk! X,