Ineens zag ik in de tijdlijn van mijn socials allemaal alternatieve burgers langskomen. Had vast te maken met de internationale hamburgerdag rond die tijd. Eerder maakte ik al de Big M-egg, maar een visburger, of specifiek een zalmburger, had ik nog nooit gemaakt. Hoog tijd om eens te proberen dus! En ik kan je vertellen: da’s een blijvertje!
Ik deed er een flinke schep roomkaas door en legde ‘m tussen twee stevige licht geroosterde boterhammen. Maar op een broodje (of bagel!!) doet zo’n zalmburger het natuurlijk ook prima.
Zalmburger
Een vers gemaakt zalmburger, daar word je écht heel blij van. Door het gebruik van wat paneermeel en roomkaas valt hij niet uit elkaar en is hij toch lekker luchtig.
Porties 1 portie
Benodigdheden
Ingrediënten
- 100 gram zalm vers, zonder huid
- ½ rode ui
- 1 teentje knoflook
- ¼ Habanero of andere Spaanse peper
- 1 eetlepel paneermeel
- 2 eetlepels roomkaas gekruid
- 2 sneden brood naar keuze, of een broodje of bagel – lekker om kort te roosteren vóórdat je gaat stapelen
- ½ kleine avocado in plakjes
- 4 blaadjes sla
- 2 kleine tomaatjes in plakjes
Instructies
- Doe de zalm (in grote stukken), ui, knoflook, Spaanse peper, paneermeel en één eetlepel roomkaas in de hakmolen en maal tot een smeuïge massa. Vorm er met natte handen een burger van. Met deze hoeveelheden is dat een flinke burger, je kunt natuurlijk ook meerdere kleintjes maken.
- Verhit een scheutje olie in een pan en bak de burger op middelhoog vuur aan beide kanten in vier minuten bruin en gaar.
- Besmeer het brood met de andere eetlepel roomkaas en ga je burger stapelen: broodje, blaadjes sla, burger, avocado en tomaat. Je kunt ook in plaats van roomkaas je broodje besmeren met (rijpe) avocado.
Tips
Meer burgervariatie vind je natuurlijk hier ook. En mocht je zalm over hebben: ook daar is inspiratie genoeg voor te vinden.