Onigirazu (sushi sandwich)

Onigirazu

Onigiwatte? Een sushi sandwich! Dat heet onigirazu. Dus. Ik weet niet of het opgevallen is dat ik een lichte sushirijstverslaving heb. Sushi, poké bowls, als die rijst er door zit vind ik het al lekker. Ik kook en kruid ook altijd het hele pak in één keer. Zo heb ik altijd wel porties sushirijst in de vriezer liggen, voor de onbeheersbare ‘craving’. Nu wilde ik eens wat anders en ik had ergens deze sandwiches al langs zien komen. Aan de slag dus!

Ze zijn op zich wel goed gelukt. Je kunt ze met je favoriete ingrediënten vullen. Gebruik vlees, kip of vis en groenten en fruit naar keuze. Zoals bij alles wat je rolt of vouwt geldt hier ook: less is more. Niet te hoog en te veel stapelen dus, anders krijg je je sandwich niet mooi dicht gevouwen.

Belangrijk is verder om ze ingepakt in huishoudfolie minstens een half uurtje in de koelkast te leggen voordat je ze eet. Dat komt de smaak ten goede én de sandwich wordt wat compacter.

Tot slot: eet de onigirazu niet op de bank ;-). Waarom niet? Als je niet goed aangedrukt hebt, kan hij uit elkaar vallen. En dan sta je de bank schoon te maken in plaats van te genieten van je heerlijke sandwich. Zonde.

Onigirazu (sushi sandwich)

Deze sushi sandwich is makkelijk te maken en ideaal om mee te nemen. Wees wel voorzichtig met opeten: hij kan uit elkaar vallen.
Moeilijkheid goed te doen
Afwas geen
Trefwoorden edamame mango mayonaise norivellen OMS proof rijst sesam soyasaus sushi zalm
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Laten rusten in de koelkast 30 minuten
Porties 1 portie
Recept van Gabrielle

Ingrediënten

 • 1 stuk zalm of gebruik gerookte zalm
 • 2 vellen nori
 • 200 gram sushirijst gekookt (zorg dat je altijd wat porties in de vriezer hebt)
 • 50 gram mango blokjes, uit de vriezer
 • 50 gram edamame boontjes uit de vriezer
 • 2 eetlepels soyasaus
 • 1 eetlepel sesamzaadjes geroosterd
 • Japanse mayonaise (gebruik voor OMS proof zelfgemaakte vegan mayonaise)

Instructies

 • Bak de zalm in de oven, in de pan, of stoom 'm gaar in een stoommandje of in de stoomoven.
 • Leg een vel nori met de gladde kant naar beneden diagonaal op een stuk huishoudfolie. Maak in het midden een vierkantje van ongeveer 2cm dik van een kwart van de rijst. Leg daarop je favoriete sushi ingrediënten, in mijn geval zalm, stukjes mango en edamame boontjes. Maar je kunt ook een omeletje er tussen stoppen, of een stukje kip of vlees. Of alleen groenten. Net wat je lekker vindt! Leg er bovenop nog een vierkantje rijst. Vouw de puntjes naar elkaar zodat je een vierkante sandwich krijgt, de punten zet je aan elkaar vast met wat water. Druk voorzichtig aan en vouw het huishoudfolie er strak omheen.
 • Maak op deze manier ook je tweede (en derde, vierde, hoe veel je er ook wilt maken) sandwich en laat de smaken minstens een half uur intrekken in de koelkast. Snijd voordat je gaat eten de sandwiches door de helft en serveer met de soyasaus, sesamzaadjes en Japanse mayonaise.

Tips

Mijn favoriete sushi ingrediënten heb ik eigenlijk altijd in huis. Een zak mangostukjes en een zakje edamameboontjes in de vriezer en het pak sushirijst bereid ik altijd in één keer, zodat ik ook porties hiervan in de vriezer heb liggen.
Het recept voor mayonaise zonder ei vind je trouwens ook hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept