200gramsushirijstgekookt (zorg dat je altijd wat porties in de vriezer hebt)
50grammangoblokjes, uit de vriezer
50gramedamame boontjesuit de vriezer
2eetlepelssoyasaus
1eetlepelsesamzaadjesgeroosterd
Japanse mayonaise(gebruik voor OMS proof zelfgemaakte vegan mayonaise)
Instructions
Bak de zalm in de oven, in de pan, of stoom 'm gaar in een stoommandje of in de stoomoven.
Leg een vel nori met de gladde kant naar beneden diagonaal op een stuk huishoudfolie. Maak in het midden een vierkantje van ongeveer 2cm dik van een kwart van de rijst. Leg daarop je favoriete sushi ingrediënten, in mijn geval zalm, stukjes mango en edamame boontjes. Maar je kunt ook een omeletje er tussen stoppen, of een stukje kip of vlees. Of alleen groenten. Net wat je lekker vindt! Leg er bovenop nog een vierkantje rijst. Vouw de puntjes naar elkaar zodat je een vierkante sandwich krijgt, de punten zet je aan elkaar vast met wat water. Druk voorzichtig aan en vouw het huishoudfolie er strak omheen.
Maak op deze manier ook je tweede (en derde, vierde, hoe veel je er ook wilt maken) sandwich en laat de smaken minstens een half uur intrekken in de koelkast. Snijd voordat je gaat eten de sandwiches door de helft en serveer met de soyasaus, sesamzaadjes en Japanse mayonaise.
Tips
Mijn favoriete sushi ingrediënten heb ik eigenlijk altijd in huis. Een zak mangostukjes en een zakje edamameboontjes in de vriezer en het pak sushirijst bereid ik altijd in één keer, zodat ik ook porties hiervan in de vriezer heb liggen. Het recept voor mayonaise zonder ei vind je trouwens ook hier.