Knoflookolie

Knoflookolie

Na de limoenolie, chili-olie en basilicumolie is het nu tijd voor de variant die ik misschien wel het meest gebruik: knoflookolie. Beetje geduld heb je wel nodig, maar de oven doet gewoon het werk hoor. Je kunt, als je ‘gewone’ olijfolie gebruikt, hierin ook bakken. En dat… is lékker!

Knoflookolie

Natuurlijk kun je deze olie gebruiken om je broodje in te dippen bij de borrel. Maarrr, als je gewone neutrale olijfolie gebruikt, kun je er ook in bakken. En dat zorgt voor heeeel veel smaak aan je gerechten.
Moeilijkheid eitje
Afwas heel weinig
Trefwoorden knoflook olijfolie veganistisch vegetarisch
Voorbereiding 5 minuten
Geduld, terwijl de oven het werk doet 1 uur 30 minuten
Porties 1 flesje
Recept van Gabrielle

Benodigdheden

  • oven

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • ½ eetlepel peperkorrels
  • 10 teentjes knoflook gepeld en gehalveerd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100.
  • Giet de olie in een ovenschaaltje. Rooster de peperkorrels in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de olie.
  • Fruit daarna de halve knoflookteentjes 2 minuten zachtjes in een beetje olijfolie. Voeg ze toe aan de olie en zet het geheel afgedekt 1 à 1,5 uur in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen, zeefde olie en bewaar (maximaal een maand) in een schone fles.

Tips

Om een flesje goed schoon te maken, was je het natuurlijk eerst goed af met sop. Als je geen flessenrager hebt, kun je het flesje ook vullen met een schep droge rijst, afwasmiddel en warm water. Even schudden. Dan het flesje openmaken (voorzichtig) om de druk er af te halen. Weer dicht en verder schudden, tot het schoon is. Goed uitspoelen en laten drogen. Voordat je het flesje gaat gebruiken, giet je het overvol met kokend water. Voorzichtig (heet!) omkeren en dan kun je ‘m weer gaan vullen.
Meer dressings, kruidenmixen en -olies? Kijk gauw verder.
Maak niet te veel in één keer. Je kunt deze olie maximaal een maand in een goed afgesloten flesje bewaren. En als ’t op is… maak je zó weer nieuwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept