Chili olie

Chili olie

Na de limoen olie en de basilicumolie is het nu de beurt aan de pittige variant: chili olie.

Heb je nog Spaanse pepers over die een beetje uitgedroogd zijn? Perfect! Die kun je heel goed gebruiken om heerlijke chili olie te maken. Dat is niet moeilijk en wel heel lekker. Ik gebruik altijd ‘gewone’ olijfolie en het resultaat kun je zowel koud (bijvoorbeeld in een salade) als warm (om in te bakken bijvoorbeeld) gebruiken.

Chili olie

Geweldig smaakvolle olie voor over de salade, in soep of om in te bakken. Of gewoon om een broodje in te dopen, yummmmm!
Moeilijkheid eitje
Afwas heel weinig
Trefwoorden knoflook olijfolie Spaanse peper veganistisch vegetarisch
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 30 minuten
Porties 1 flesje
Recept van Gabrielle

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 3 of 4 Spaanse pepers in kleine stukjes, met (pittiger) of zonder pitjes
  • 1 teentje knoflook gekneusd

Instructies

  • Verwarm de olie in een klein pannetje. Voeg de pepers en de knoflook toe en laat het geheel een half uur zachtjes sudderen.
  • Laat afkoelen en verwijder de knoflook. Zeef eventueel de olie (dat hoeft niet) en giet in een schone fles.

Tips

Om een flesje goed schoon te maken, was je het natuurlijk eerst goed af met sop. Als je geen flessenrager hebt, kun je het flesje ook vullen met een schep droge rijst, afwasmiddel en warm water. Even schudden. Dan het flesje openmaken (voorzichtig) om de druk er af te halen. Weer dicht en verder schudden, tot het schoon is. Goed uitspoelen en laten drogen. Voordat je het flesje gaat gebruiken, giet je het overvol met kokend water. Voorzichtig (heet!) omkeren en dan kun je ‘m weer gaan vullen.
Meer dressings, kruidenmixen en -olies? Kijk gauw verder.
Maak niet te veel in één keer. Je kunt de olie een week of twee in een goed afgesloten flesje bewaren. En als ’t op is… maak je zó weer nieuwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept