Oh! Mango! En chutney. Zo’n heerlijk zoet-pittige saus of jam, die kun je overal bij eten en op smeren. Want smeer gerust deze chutney op een cracker of broodje. Smaakt prima!
Mango chutney
Zelf chutney maken is helemaal niet moeilijk. Het is even stoeien met de juiste smaakbalans en die bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Ik houd van een vrij 'chunky' chutney dus de stukjes zijn bij mij wat groter. Wil je liever een wat fijnere structuur, snijd dan de stukjes kleiner.
Porties 1 potie
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 uit gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 mango in stukken of stukjes
- 2 cm gember fijngesneden
- ¼ Habanero of andere Spaanse peper als je deze te pittig vindt, fijngesneden
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel rozijnen
- snufje zout
Instructies
- Verhit de olijfolie in een sauspan. Fruit hierin kort de ui aan. Voeg de knoflook en mango toe en bak even mee.
- Voeg vervolgens de gember en Spaanse peper toe en laat het geheel 20 minuten op heel laag vuur pruttelen. Regelmatig roeren!
- Los dan de suiker op in het mengsel (voeg eventueel een heel klein beetje water toe) en voeg citroensap, rozijnen en zout toe.
- Laat inkoken tot de gewenste dikte en schenk na afkoelen de chutney in een schone, afsluitbare pot. Je kunt 'm maximaal 2 weken in de koelkast bewaren, maar tegen die tijd is 'ie vast al op ;-).
Tips
Chutney is heerlijk bij curry’s of andere rijstgerechten. Maar je kunt ’t ook tijdens de borrel op een toastje of broodje scheppen. Geniet er van!