Gebakken rijst

Gebakken rijst

Al een tijdje zoek ik naar de perfecte gebakken rijst. Tijdens een fundraiser op Curaçao en Sint Maarten, waar ik een tijdje woonde, was het altijd standaard chicken fried rice wat de pot schafte. Flinke porties, in een piepschuim bakje, die je te plekke opat of (vaak) mee naar huis nam. Die échte chicken fried rice moet nog even wachten, maar de geheimen van goede gebakken rijst heb ik wel ontdekt.

Belangrijk: gebruik volledig afgekoelde rijst! Die kan uit de vriezer komen (altijd handig om een paar porties rijst in de vriezer te hebben liggen trouwens), of ruim van tevoren gekookt zijn. Verder: gebruik gerust boter om de rijst te bakken (de groenten kunnen eventueel in olie), dat zorgt voor meer smaak. En wees niet te zuinig met groenten en smaakmakers.

Gebakken rijst

Gebakken rijst, dat is net weer even anders dan gewone gekookte rijst. Het vergt wat planning als je geen gekookte rijst in de vriezer hebt liggen, maar verder is het echt een eitje. Met de groenten kun je variëren, gebruik wat je in de koelkast of vriezer hebt. Doperwtjes bijvoorbeeld, of edamame boontjes. Maar je kunt ook verse sperziebonen in stukjes toevoegen als je dat lekker vindt.
Moeilijkheid eitje
Afwas heel weinig
Trefwoorden groenten knoflook paprika rijst soyasaus ui veganistisch vegetarisch
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Porties 2 porties
Recept van Gabrielle

Ingrediënten

  • 300 gram rijst gekookt en volledig afgekoeld
  • olie om in te bakken (of boter)
  • 1 eitje
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 3 paprika's of puntpaprika's, in blokjes
  • 5 worteltjes in kleine blokjes
  • ½ bakje kastanjechampignons in plakjes
  • 1 eetlepel boter (niet vegan, dus dan olie gebruiken)
  • 2 eetlepels soyasaus

Instructies

  • Klop het eitje even los en roerbak het in een beetje boter of olie tot je roerei hebt. Neem uit de pan en zet apart. Zet de pan terug op de warmtebron, voeg eventueel wat boter of olie toe en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg de paprika- en wortelblokjes en de champignons toe en roerbak tot ze gaar zijn.
  • Schuif de groenten aan de kant en smelt een eetlepel boter in de andere helft van de pan. Voeg de rijst en de soyasaus toe en roer door elkaar. Vermeng met de groenten en roerbak alles nog een minuut of drie. Stop af en toe even met roeren om de rijst de kans te geven een heel klein beetje aan te bakken. Voeg het roerei toe en vermeng goed. Proef en voeg peper en eventueel extra soyasaus naar smaak toe.

Tips

Meer met rijst variëren? Inspiratie genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept