Al een tijdje zoek ik naar de perfecte gebakken rijst. Tijdens een fundraiser op Curaçao en Sint Maarten, waar ik een tijdje woonde, was het altijd standaard chicken fried rice wat de pot schafte. Flinke porties, in een piepschuim bakje, die je te plekke opat of (vaak) mee naar huis nam. Die échte chicken fried rice moet nog even wachten, maar de geheimen van goede gebakken rijst heb ik wel ontdekt.
Belangrijk: gebruik volledig afgekoelde rijst! Die kan uit de vriezer komen (altijd handig om een paar porties rijst in de vriezer te hebben liggen trouwens), of ruim van tevoren gekookt zijn. Verder: gebruik gerust boter om de rijst te bakken (de groenten kunnen eventueel in olie), dat zorgt voor meer smaak. En wees niet te zuinig met groenten en smaakmakers.
Gebakken rijst
Ingrediënten
- 300 gram rijst gekookt en volledig afgekoeld
- olie om in te bakken (of boter)
- 1 eitje
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 3 paprika's of puntpaprika's, in blokjes
- 5 worteltjes in kleine blokjes
- ½ bakje kastanjechampignons in plakjes
- 1 eetlepel boter (niet vegan, dus dan olie gebruiken)
- 2 eetlepels soyasaus
Instructies
- Klop het eitje even los en roerbak het in een beetje boter of olie tot je roerei hebt. Neem uit de pan en zet apart. Zet de pan terug op de warmtebron, voeg eventueel wat boter of olie toe en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg de paprika- en wortelblokjes en de champignons toe en roerbak tot ze gaar zijn.
- Schuif de groenten aan de kant en smelt een eetlepel boter in de andere helft van de pan. Voeg de rijst en de soyasaus toe en roer door elkaar. Vermeng met de groenten en roerbak alles nog een minuut of drie. Stop af en toe even met roeren om de rijst de kans te geven een heel klein beetje aan te bakken. Voeg het roerei toe en vermeng goed. Proef en voeg peper en eventueel extra soyasaus naar smaak toe.