Onze eerste kookdate waren we de eierkoekenbakkers! Lees hier hoe dat ging. Er kwamen mooie recepten uit, want met eierkoeken kun je eindeloos variëren. Hier is het basisrecept met vier varianten.
Eierkoek basisrecept
Met eierkoeken kun je heel veel variëren. Laten we beginnen met het basisrecept, daarna gaan we los met nog vier zoete variaties.
Porties 3 koeken
Benodigdheden
- oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 eitje
- 50 gram suiker
- ½ citroen de schil, geraspt
- 50 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Klop de suiker, het eitje en de citroenrasp tot een luchtig beslag. Spatel daarna voorzichtig de bloem en het bakpoeder door dit beslag.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep daar 3 mooie ronde bergjes op. Let op! Zorg dat er heel veel ruimte tussen de bergjes zit. Het beslag loopt nog veel uit.
- Schuif voor 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk regelmatig even, want ze hebben een mooi kleurtje nodig, maar mogen echt niet te donker worden.
Tips
Je kunt de eierkoeken goed bewaren tot de volgende dag.
Eierkoeken met rood fruit en ruby chocolade
Ruby chocolade is een lekkere nieuwe chocoladesoort! Het is roze van kleur (al zie je dat na het bakken helaas niet meer) en smaakt lekker fruitig. Dat schijnt te komen door een 'speciale behandeling van ongefermenteerde cacaobonen die zijn gegroeid in unieke klimaatomstandigheden'. Aha! Er komen in ieder geval geen kleurstoffen of andere toevoegingen aan te pas!Als je dan ook nog eens gemalen gevriesdroogd rood fruit aan het eierkoekenbeslag toevoegt, krijg je een overheerlijke eierkoek!
Porties 3 koeken
Calorieën 205kcal
Benodigdheden
- oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 eitje
- 50 gram suiker
- ½ citroen de schil, geraspt
- 50 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 15 gram gevriesdroogde fruitmix fijngemalen in de hakmolen of keukenmachine
- 2 stukjes ruby chocolade in kleine stukjes gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Klop de suiker, het eitje en de citroenrasp tot een luchtig beslag. Spatel daarna voorzichtig de bloem, het bakpoeder en het fruit door dit beslag.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep daar, met een lepel, 3 mooie ronde bergjes op. Let op! Zorg dat er heel veel ruimte tussen de bergjes zit. Het beslag loopt nog veel uit.
- Strooi de chocolade over het beslag.
- Schuif voor 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk regelmatig even, want ze hebben een mooi kleurtje nodig, maar mogen echt niet te donker worden.
Tips
Je kunt de eierkoeken goed bewaren tot de volgende dag.
Nutrition
Calories: 205kcal
Eierkoeken met kokos en chocolade
Eierkoeken zijn snel, makkelijk en bovenal heel lekker! Deze variant met kokos en chocolade, daar kun je niet vanaf blijven…
Porties 3 koeken
Calorieën 240kcal
Benodigdheden
- oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 eitje
- 50 gram suiker
- ½ citroen de schil, geraspt
- 50 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 20 gram kokosrasp
- 1 handje chocolade 'hagelswag' in smaak naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Klop de suiker, het eitje en de citroenrasp tot een luchtig beslag. Spatel daarna voorzichtig de bloem, het bakpoeder en de kokos door dit beslag.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep daar 3 mooie ronde bergjes op. Let op! Zorg dat er heel veel ruimte tussen de bergjes zit. Het beslag loopt nog veel uit.
- Strooi de chocolade hagelswag over het beslag. Plaats de bakplaat in de oven. De eierkoeken hebben ongeveer 10 à 15 minuten nodig. Kijk regelmatig even, want ze hebben een mooi kleurtje nodig, maar mogen echt niet te donker worden.
Tips
Je kunt de eierkoeken goed bewaren tot de volgende dag.
‘Hagelswag’ is echt een aanrader, maar gewoon ‘hagelslag’ is natuurlijk ook prima. Of chocoladevlokken!
Nutrition
Calories: 240kcal
Eierkoeken met appel en rozijnen
Als een eierkoek van zichzelf al lekker is, kun je 'm dan nóg lekkerder maken? Ja hoor, heel eenvoudig zelfs!
Porties 3 koeken
Benodigdheden
- oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 eitje
- 50 gram suiker
- ½ citroen de schil, geraspt
- 50 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ appel in stukjes
- 1 eetlepel rozijnen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Klop de suiker, het eitje en de citroenrasp tot een luchtig beslag. Spatel daarna voorzichtig de bloem en het bakpoeder door dit beslag.
- Schep voorzichtig de appelstukjes en rozijnen door het beslag.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep daar 3 mooie ronde bergjes op. Let op! Zorg dat er heel veel ruimte tussen de bergjes zit. Het beslag loopt nog veel uit.
- Schuif voor 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk regelmatig even, want ze hebben een mooi kleurtje nodig, maar mogen echt niet te donker worden.
Tips
Je kunt de eierkoeken goed bewaren tot de volgende dag.
Eierkoeken met chocolade en citroen
Alles is lekker met chocolade. Dus ook eierkoeken ;-).
Porties 3 koeken
Benodigdheden
- oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 eitje
- 50 gram suiker
- ½ citroen de schil, geraspt en het sap
- 50 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels hagelslag of vlokken naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Klop de suiker, het eitje en de citroenrasp tot een luchtig beslag. Spatel daarna voorzichtig de bloem en het bakpoeder door dit beslag. Roer ook het citroensap door het beslag.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep daar 3 mooie ronde bergjes op. Let op! Zorg dat er heel veel ruimte tussen de bergjes zit. Het beslag loopt nog veel uit.
- Bestrooi de koeken met hagelslag of vlokken naar keuze.
- Schuif voor 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk regelmatig even, want ze hebben een mooi kleurtje nodig, maar mogen echt niet te donker worden.
Tips
Je kunt de eierkoeken goed bewaren tot de volgende dag.
Eierkoeken passen heel goed in een zelfgemaakte high tea, yummie!