Vegan aïoli

Vegan aïoli

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van het verwerken van rauw ei in recepten. Gewoon niet zo mijn ding. Dus toen ik las over aquafaba (letterlijk: het water van bonen) als vervanging voor ei(wit), wist ik dat ik dit moest proberen.

Wat iets lastig is, is dat aquafaba (ik gebruikte het vocht van een blikje kikkererwten) wat minder goed bindt. Aïoli is eigenlijk altijd wel iets dunner dan gewone mayo, een volgende keer zal ik eens wat kikkererwtenmeel toevoegen om het iets meer te binden. Dat wordt dan een mayonaise variant, die komt vast ook nog online.

Vegan aïoli

Aïoli zonder dierlijke toevoegingen. In plaats van ei gebruik je aquafaba, het vocht van bijvoorbeeld een blikje kikkererwten (maar van andere bonen kan ook).
Moeilijkheid eitje
Afwas heel weinig
Trefwoorden aquafaba knoflook mosterd olijfolie OMS proof veganistisch vegetarisch
Bereiding 5 minuten
Porties 1 potje
Recept van Gabrielle

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 75 gram aquafaba het vocht van één klein blikje kikkererwten
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 theelepel citroensap
  • 175 ml extra vierge olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Voeg alle ingrediënten samen in de mengbeker van de Nutribullet, schroef het mes er op en meng tot een romige mayonaise ontstaat.

Tips

Aïoli mag van mij altijd wel wat dunner, meer saus-achtig zijn. Echte mayonaise heb ik liever wat dikker. Gebruik als je de aïoli dikker wilt hebben 50 ml olie minder, dus 125 ml totaal.
Ben je op zoek naar meer veganistische of vegetarische recepten, dan vind je die zeker hier op de site.
Oh en die kikkererwten? Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept