Tijd voor weer eens een risotto variant! Ik maakte deze keer een pan vol omdat ik eters had, maar ook risotto is prima te maken voor je eentje. De hoeveelheden in het recept zijn daar ook op afgestemd. En wist je dat je risotto, als je ‘m niet helemaal afmaakt, zelfs kunt invriezen? Zie de tip onderaan het recept.
Risotto met prei en ui
Eventueel kun je de spekjes uit het recept ook weghalen, waardoor je een vegetarische risotto krijgt. Eventueel voeg je dan wat nootjes (walnoten, cashewnoten of pijnboompitjes) toe voor een knapperige bite.
Porties 1 portie
Ingrediënten
- 1 bouillonblokje
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 80 gram risottorijst
- 100 gram spekreepjes
- ½ prei of één dunne, in ringetjes
- ½ ui een rode of roze is lekker en staat mooi, in halve ringen
- 20 gram Parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Kook ongeveer 300ml water (in de waterkoker) en maak er met het bouillonblokje een sterke bouillon mee.
- Fruit de knoflook in een scheut olie even aan. Voeg na twee minuten de rijst toe en zorg dat deze glazig gaat zien doordat elke korrel rondom met olie is bedekt. Blus dan af met een flinke schep bouillon en breng zachtjes aan de kook. Roer regelmatig om en voeg steeds nieuwe bouillon toe als de vorige hoeveelheid is opgenomen.
- Bak in een andere pan de spekjes krokant, neem ze uit de pan en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. Bak in dezelfde pan de prei en ui rustig gaar.
- Wanneer alle bouillon is opgenomen door de rijst (even proeven is altijd een goed idee) mag de warmtebron uit en roer je de kaas door de risotto. Als de kaas helemaal is opgenomen kunnen de spekjes en het prei-ui mengsel er bij.
Tips
Risotto maken is best even werk. Je kunt risotto deels van tevoren klaarmaken en zelfs (niet langdurig) invriezen. Let dan op het volgende: stop de bereiding op het moment dat alle bouillon is opgenomen. Schep de risotto op een koude ondergrond (bijvoorbeeld een bakplaat die je al even in de koelkast hebt gezet met een bakpapiertje er op) en spreid goed uit, zodat het snel afkoelt (weer in de koelkast of op een andere koele plek).
Als de risotto helemaal is afgekoeld, kun je ‘m invriezen. Voor verdere bereiding wel eerst helemaal ontdooien (liefst niet in de magnetron, dat gaat te snel)! Dan ga je verder: voeg een scheutje bouillon (of water) toe aan de koude risotto in de pan en warm het rustig op. Als hij heet is voeg je de kaas toe en de rest van de ingrediënten.
Laat de risotto niet langer dan een maand in de vriezer liggen, daarna is hij echt niet lekker meer.