Pastitio – Eitje stijl

Pastitio Eitje stijl

Het wordt wel ‘Griekse lasagne’ genoemd, maar daarmee doe je dit heerlijke ovengerecht eigenlijk tekort. Traditioneel gemaakt met Griekse buisjespasta, een kruidige gehaktsaus en bechamelsaus, is dit écht een ander gerecht dan de laagjes pasta van Italiaanse lasagna. Ik at het in Griekenland met twee soorten pasta en zoals veel Griekse (oven)gerechten was het een vrij bewerkelijk recept. Maarrrr, nu is er de Eitje variant. Eenvoudiger te maken en sneller klaar. Gelukkig nog steeds heel erg lekker.

Pastitio – Eitje stijl

De Griekse keuken zit vol heerlijke ovengerechten. Alleen zijn ze vaak best bewerkelijk. Met wat aanpassingen worden ze Eitje stijl, dus eenvoudiger én sneller te maken. De oven doet het meeste werk!
Moeilijkheid goed te doen
Afwas normaal
Trefwoorden crème fraîche gehakt kaas knoflook ovenschotel pasta tomaat ui
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Geduld terwijl het in de oven staat 25 minuten
Porties 1 portie
Recept van Gabrielle

Benodigdheden

  • oven

Ingrediënten

  • 100 gram spaghetti of andere pasta, het beste is Griekse buisjesmacaroni (maar met spaghetti is het echt ook lekker)
  • 1 uitje gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree uit een tube
  • 1 theelepel kaneel
  • 80 gram gehakt
  • 1 tomaat in kleine stukjes
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 eitje
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 handje geraspte kaas

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar (al dente).
  • Fruit de ui met de knoflook even aan in wat olie of boter. Voeg, als de ui glazig ziet, de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Voeg daarna de kaneel en het gehakt toe en kruid met peper en zout naar smaak. Bak het gehakt gaar. Voeg dan de tomatenstukjes toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Roer de crème fraîche los met het eitje en voeg wat zwarte peper toe.
  • Vet een ovenschaaltje in met wat boter of olie en strooi het paneermeel op de bodem. Voeg de helft van de afgegoten spaghetti toe en bestrooi met de helft van de geraspte kaas. Hierop komt het gehaktmengsel en daarna de rest van de spaghetti. Verdeel het crème fraîche mengsel er over en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Schuif voor ongeveer 25 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje op de pastitio zit.

Tips

Een ander Grieks gerecht uit de oven is moussaka en ook die kan op een Eitje-proof manier gemaakt worden.
Heb je crème fraîche over? Dat kun je nog op veel manieren verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept