Cornbread (maisbrood)

Cornbread (maisbrood)

Het Amerikaans cornbread, veelal in de zuidelijke staten gemaakt en gegeten, verschilt van ons maisbrood. De Amerikaanse variant oogt meer als cake, bijna boterkoek-achtig. De smaak komt wel weer in de buurt van ons maisbrood, maar dan wat compacter.

Op zoek naar het ultieme cornbread recept ontdekte ik het geheim van de crunchy buitenkant. Ook vond ik veel recepten met karnemelk, dat komt er bij mij helaas niet in (jaaaa, ik weet dat ’t om mee te bakken écht heel lekker kan zijn, maar ik gruwel gewoon van de basissmaak er van). Dus ging ik aan de improviseer en gebruikte mijn vertrouwde Griekse yoghurt. Het resultaat mag er zijn: heerlijk cornbread.

Cornbread (maisbrood)

Verwacht, ondanks het uiterlijk, niet de smaak van cake maar die van brood. Dit cornbread is naar Amerikaans recept. Pas op: het is zo lekker dat het ook zo op is.
Moeilijkheid goed te doen
Afwas heel weinig
Trefwoorden bloem boter eitje Griekse yoghurt maismeel melk vegetarisch
Voorbereiding 10 minuten
Geduld, terwijl de oven het werk doet 20 minuten
Porties 1 brood
Recept van Gabrielle

Benodigdheden

  • oven

Ingrediënten

  • 50 gram boter gesmolten en iets afgekoeld
  • 125 gram bloem
  • 125 gram maismeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda
  • ½ theelepel zout
  • 2 eitjes
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 50 ml melk

Instructies

  • Vet de vorm waarin je straks het brood gaat maken licht in met boter en zet deze in de nog koude oven. Zet ook de boter, in een apart schaaltje, in de oven. Verwarm de oven voor op 200°.
  • Meng bloem, maismeel, bakpoeder, baksoda en zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en tik hierin je eitjes. Haal de gesmolten boter uit de oven en laat een klein beetje afkoelen. Voeg ook de yoghurt en melk toe en meng alles goed door elkaar. Voeg tot slot de gesmolten boter toe en roer nog eens goed door. Het moet echt een (dik) beslag zijn, geen deeg. Voeg eventueel een heel klein scheutje melk toe, als het nog te weinig vloeibaar is.
  • Haal de hete vorm voorzichtig uit de oven en giet hierin het beslag. Dit is het geheim van de goudbruine korstjes van dit maisbrood. Die ontstaan door het beslag in de hete, ingevette vorm te gieten.
  • Schuif je cornbread voor ongeveer 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat daarna even afkoelen en verwijder de vorm.

Tips

Cornbread wordt veel gegeten in de zuidelijke staten van Amerika. Gerechten met cajunkruiden of chili doen het er erg goed bij. Maar gewoon zo, met of zonder wat boter, is het al heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept