Zelfgemaakte broodspread

Zelfgemaakte broodspread

Dat stond al zó lang op mijn lijstje: een keer sandwich spread maken. En dan niet zo’n mayo hap (hoe lekker ook op z’n tijd, guilty pleasure it is), maar een gezondere variant die wel smaakvol is. Dat vergde wat experimenteren maar in deze samenstelling vind ik ‘m geslaagd.

Zelfgemaakte broodspread

Een lekkere frisse salade voor op brood maak je natuurlijk zelf. Met Griekse yoghurt in plaats van mayonaise en veel verse groenten. De truc zit 'm wel in het uitlekken, dus hij is niet meteen klaar. Maar aan werk is het vijf tot tien minuten.
Moeilijkheid eitje
Afwas heel weinig
Trefwoorden Griekse yoghurt komkommer kruiden paprika tomaat ui vegetarisch wortel
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Uitlekken 1 uur
Porties 1 pot
Recept van Gabrielle

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 ui gepeld en in stukken
  • 3 puntpaprika's schoongemaakt en in stukken
  • 5 wortels geschild en in stukken
  • 1 tomaat in stukken
  • 5 eetlepels Griekse yoghurt
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • gedroogde kruiden naar smaak

Instructies

  • Hak alle groenten, eventueel in delen, met de hakmolen of keukenmachine klein. Maal ze niet helemaal fijn, het moeten nog wel kleine stukjes blijven.
  • Schep de groentenprut in een zeef om uit te laten lekken. Schep hierop de yoghurt, dat is ongeveer evenveel als de groenten. Daar lekt dan ook het vocht uit. Laat zo een half uur staan.
  • Roer dan de yoghurt en groenten door elkaar. Roer even goed door, dan komt er ook weer wat vocht vrij. Voeg zout, peper, paprikapoeder en kruiden naar smaak toe. Laat weer zeker een half uur staan. Als het mengsel droog genoeg is, kun je het in een schone afsluitbare pot scheppen en gebruiken. Je houdt het ongeveer een week goed in de koelkast.

Tips

Normaal voeg ik liever geen zout toe aan een recept, maar hierbij wil je dat echt wel doen. Je zou het kunnen vervangen door soyasaus. Dan wordt het wel weer wat natter en die voeg je dan ook pas ná het uitlekken toe (anders stroomt het er dwars doorheen). Je kunt ook na het uitlekken een eetlepel citroensap toevoegen.
Meer smeersels vind je ook hier op de site.
Heb je Griekse yoghurt over? Daar kun je van alles mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept