Je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar als je het geduld kunt opbrengen om het lekker lang en langzaam te laten pruttelen, is zelfgemaakt stoofvlees zoooo lekker!
Stoofvlees
Het duurt wel langer, maar wat is zelfgemaakt stoofvlees toch lekker! Met pasta, rijst, aardappels … op gewoon gelijk zo uit een kommetje.
Porties 1 portie
Benodigdheden
- stoofpan
Ingrediënten
- 750 gram runderlappen in stukken van 2x2x2cm
- 3 eetlepels bloem
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 uien in grove stukken
- 5 grote champignons in kwarten
- 3 wortels in grove stukken
- 5 tomaten in stukken
- ½ fles rode wijn
- 2 laurierbladeren
Instructies
- Vermeng het vlees met de bloem. Verwarm wat olie of boter in de braadpan en bak het vlees rondom bruin aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Voeg dan de uien toe en bak ze even mee, daarna de champignons. Daarna de wortels en tot slot de tomaten.
- Wanneer alles gebakken is, blus je het geheel af met de wijn. Voeg zo veel water toe tot alles bijna onder de vloeistof staat en zet de warmtebron heel laag.
- Voeg de laurierbladen toe en peper en kruiden naar smaak. Laat een uur of drie rustig sudderen. Roer alles regelmatig om en voeg wat water toe als het geheel te droog wordt.
- Heerlijk met rijst, pasta, vers brood of aardappels. Óf met een zak goede friet (van de frietboer).
Tips
Je kunt het stoofvlees, afgekoeld, gemakkelijk invriezen. Handig is om dat te doen in een rond (aardewerk) schaaltje waarin je het ook weer kunt ontdooien. Je zet het in schaaltjes in de vriezer. Als alles goed is bevroren, haal je het uit het schaaltje (dat je eventueel even in een laagje warm water zet) en stop je het in een (diepvries)zakje. Zo neemt het minder ruimte in in de vriezer én je kunt je schaaltjes gewoon gebruiken. Als je het dan wilt ontdooien om te eten, past het precies in je schaaltje!
Groenten over? Zoek hier meer recepten met ui, champignons, wortel en tomaat.