Eigenlijk een jaren ’80 klassieker toch, zuurkool met banaan? Hoe het ook zij, zuurkool en fruit is gewoon een goede combi. Dat snapten we echt al in de eighties. Tijd om die nieuw leven in te blazen!
Zuurkool met banaan en zoete aardappel
Een klassieke combinatie uit de jaren '80, met een nieuwe twist.
Porties 1 portie
Benodigdheden
- oven
Ingrediënten
- ½ zoete aardappel in plakken (of één kleine)
- 1 kleine ui gesnipperd
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 cm verse gember fijngesneden
- 80 gram gehakt
- 1 banaan in plakken
- 250 gram zuurkool uitgelekt
- handje rozijnen
- 1 handje geraspte kaas naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Misschien heb je al geblancheerde plakken zoete aardappel in de vriezer liggen, haal er dan zo veel uit als je wilt gebruiken. Heb je deze nog niet, schil dan de zoete aardappel en snijd deze in plakken. Blancheer ze in ongeveer vijf minuten in water dat nét aan kookt. Koel de plakken direct af in ijswater of, als je dat niet hebt, onder de koude kraan. De plakken die je nu niet gebruikt kun je gemakkelijk invriezen.
- Fruit de ui zachtjes tot deze glazig ziet. Voeg de gember en het kerriepoeder toe en bak even mee. Voeg dan het gehakt toe en rul dit tot het gaar is.
- Doe de zuurkool in een ovenschaal. Leg daarop de plakjes banaan en de rozijnen. Spreid het gehaktmengsel er over uit en dek af met de plakken zoete aardappel. Als je het lekker vindt, bestrooi je het geheel nog met geraspte kaas.
- Schuif voor 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Tips
Hou je ook van zoete aardappel? Je kunt de geblancheerde plakken prima gebruiken in plaats van brood. Je favoriete beleg er op, even in de oven of de grillpan, klaar!
Met zuurkool kun je natuurlijk ook nog volop variëren.