Duitse aardappelsalade

Duitse aardappelsalade

Kartoffelsalat…. Ik heb het altijd heerlijk gevonden. Beetje zurig, zachte aardappelen… Heerlijk bij de barbecue of als onderdeel van een lichte lunch of avondmaaltijd. Voordat ik met mayo en andere ingrediënten aan de gang ging, eerst maar eens wat onderzoek doen. En wat blijkt? In de originele Deutsche rezepten komt helemaal geen mayo voor. De truc zit ‘m in de aardappel zelf. In het origineel zit trouwens ook geen ui, maar dat vind ik er dan wel weer lekker door.

Duitse aardappelsalade

De (bijna) echte Deutsche Kartoffelsalat. Lekker zacht en friszuur. Smaakt top bij de barbecue of als onderdeel van een lichte lunch of avondmaaltijd.
Moeilijkheid goed te doen
Afwas heel weinig
Trefwoorden aardappel azijn knoflook OMS proof peterselie ui veganistisch vegetarisch
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 30 minuten
Smaken laten intrekken 30 minuten
Porties 1 schaal
Recept van Gabrielle

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels geschild en in ongeveer gelijke bite-sized stukken
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 3 takjes peterselie vers (je kunt eventueel een eetlepel gedroogde peterselie gebruiken, maar vers is veel lekkerder)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 kleine ui in dunne kwart ringen
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelstukjes in ongeveer 20 minuten in ruim, licht gezouten water gaar. Giet af en laat wat afkoelen.
  • Meng de azijn, zout, knoflook en peterselie goed door elkaar en zet weg. Prak een paar stukjes aardappel (ongeveer een halve aardappel totaal) met een flinke scheut water fijn. Het mag echt een papje worden, dat is precies de bedoeling. Meng de zwarte peper hier door.
  • Vermeng de aardappelstukjes met de uienringen. Giet hierover het azijnmengsel en het papje dat je gemaakt hebt. Voeg nog een eetlepel olijfolie toe en schep goed om. Laat minstens een half uur staan om de smaken goed te laten intrekken. Langer mag ook, je kunt de aardappelsalade de dag tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

Tips

Jawohl! Dat smaakt lekker zomers! Meer variatie met aardappel vind je natuurlijk ook hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept