Natuurlijk kun je tomatensaus en ketchup in een pot kopen. Maarrr, zelfgemaakt, met verse tomaten en zonder onnodige toevoegingen, is zó lekker. Omdat je bij deze de tomaten in de oven gaart, heb je zelfs weinig afwas ook.
Basis tomatensaus
Voor door pasta, als ketchup óf als basis voor je eigen BBQ saus.
Porties 1 fles
Benodigdheden
- oven
- staafmixer
Ingrediënten
- 500 gram tomaten in stukken
- 5 sjalotjes in kwarten
- 5 teentjes knoflook in plakjes
- 25 ml balsamico azijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Meng de tomaten, sjalotjes en knoflookplakjes met de balsamico azijn en een scheutje olijfolie. Stort alles los op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif voor een half uurtje in de oven.
- Laat even afkoelen en pureer de tomaatjes met sjalotten en knoflook tot een gladde saus.
Tips
Deze basis tomatensaus is heerlijk voor door de pasta en als basis voor op je (wrap)pizza. Met je favoriete kruiden er door kun je er alle kanten mee op. En natuurlijk kun je er ook barbecue saus mee maken!
Wanneer je de saus in een schone (uitgekookte) pot of fles bewaart, zet deze dan direct na het vullen even ondersteboven. Dan blijft je saus langer goed. Bewaren in de koelkast.
Je kunt de saus ook (bijvoorbeeld in een ijsblokjestray) in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd een basis bij de hand.
Heb je nog iets over? Hier vind je meer recepten met tomaat en sjalotjes.