Als je je eigen kruidenmixjes maakt, is vinaigrette een koud kunstje toch? Het vergt de juiste verhoudingen en een kleine workout en dan is je basis klaar.
Basis vinaigrette
Een hele eenvoudige basis. Daarna kun je deze per recept op smaak maken voor bij de salade die je maakt.
Porties 1 fles
Benodigdheden
- goed afsluitbare pot
Ingrediënten
- 2 eetlepels mosterd
- 300 ml olijfolie of andere plantaardige olie
- 100 ml (wijn)azijn
- zwarte peper
Instructies
- Voeg alle ingrediënten samen in de pot en draai het deksel stevig vast. Begin flink te schudden, hierdoor onstaat vaak wat overdruk. Draai voorzichtig het deksel los om de druk weer gelijk te maken en daarna weer stevig vast.
- En nu: schudden maar! Giet, als alles goed vermengd is, de vinaigrette over in een schone, goed afsluitbare fles en bewaar in de koelkast. Het zal zich weer scheiden, maar voordat je het gaat gebruiken weer even goed schudden en je hebt weer gemengde vinaigrette.
Tips
Je kunt de vinaigrette ook in de fles waarin je ‘m gaat bewaren maken, maar dat werkt alleen als je mosterd uit een spuitflacon gebruikt ;-).
Deze vinaigrette is vrij zuur. Daardoor kun je ‘m wel vrij lang bewaren. Afhankelijk van het recept waar je het voor gaat gebruiken kun je een beetje honing toevoegen om het zoeter te maken, en natuurlijk de kruiden die passen bij het gerecht.