Mijn absolute favoriet in de ’80’s was toch wel een roze koek uit de automaat. Met zo’n kleverig glazuurlaagje er op, mierzoet, maar oh wat vond ik ze heerlijk. Natuurlijk worden ze nog steeds verkocht, maar zelf maken is toch veel leuker?
Roze koeken
Zelf roze koeken maken, dat is niet alleen heel erg lekker, dat is ook nog eens leuk om te doen. En ze zijn misschien nog wel lekkerder dan het origineel…
Porties 12 mini koeken
Benodigdheden
- oven
- mini muffinvorm
- platte bakplaat
Ingrediënten
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 3 eitjes
- 1 citroen de schil, geraspt
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 165 gram bloem
- zout
- 120 gram poedersuiker gezeefd
- 10 frambozen gezeefd tot puree
- 1 eetlepel citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°.
- Vet de muffinvorm in. Mix de boter en suiker met een handmixer licht en romig. Voeg de eieren éen voor één toe en klop totdat ze zijn opgenomen. Voeg de citroenrasp en vanillesuiker toe en klop nog een minuut.
- Zeef de bloem en zout boven het beslag en roer het erdoor. Vul de muffinvorm en leg er een platte bakplaat op tegen teveel rijzen.
- Schuif voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de bakplaat en vak nog nog 7 minuten op 160.
- Laat de koeken 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm stort.
- Maak het glazuur door poedersuiker, frambozenpuree en citroensap met elkaar te vermengen.
- Leg de koeken op een rooster met iets er onder om het extra glazuur op te vangen. Smeer de bovenkanten van de koeken ruim in met glazuur, zodat het er mooi overheen druipt. Laat ongeveer een uur drogen en hard worden.
Tips
Dat zal vast smaken! Liever een koekje met minder suiker? Probeer dan deze gezonde chocoladekoekjes eens.