Gallo Pinto

Gallo pinto

Op vakantie smaakt alles lekkerder, het lukt bijna nooit om het zo na te maken als je het ter plaatse eet. Daarom had ik al vaak gekeken hoe je gallo pinto (gespikkelde haan, don’t ask) maakt, maar ’t nooit geprobeerd. En toen zag ik die zakken zwarte bonen en pinto bonen liggen. Tja, toch maar eens proberen. Wel met m’n eigen draai er aan, het wordt toch nooit zoals in Costa Rica …

Ik at het de eerste keer als lunch met een restje feta en dat was erg lekker. In Costa Rica wordt het meestal als ontbijt geserveerd met een gebakken eitje en vers fruit. Klinkt als een rare combinatie misschien, maar smaakte daar echt heerlijk!

Gallo pinto

Anders dan zoals ze het in Costa Rica eten, maar ook op deze manier zó lekker!
Moeilijkheid niet moeilijk
Afwas normaal
Trefwoorden hoofdgerecht lunch meerpersoons recept ontbijt rijst zwarte bonen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Porties 4 porties
Recept van Gabrielle

Ingrediënten

  • 400 gram zwarte bonen zie tips
  • 200 gram bruine rijst of zilvervliesrijst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Sriracha saus

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzigen op de verpakking. Nastomen is niet nodig.
  • Snijd het uitje en de knoflook fijn en fruit dit in wat olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het vocht verdampen. Schep er de Sriracha door en proef even of het pittig genoeg is voor je.
  • Schep vervolgens de uitgelekte zwarte bonen en rijst er door.

Tips

Je kunt gemakkelijk zwarte bonen uit blik gebruiken. Maar bonen laten zich ook heel makkelijk invriezen, dus als je een keer wat tijd hebt: koop de droge versie en kook de hele zak in één keer (ze moeten eerst 8 à 10 uur wellen en dan één à anderhalf uur koken, dus het duurt even). Daarna vries je ze in porties in, heb je altijd zwarte bonen in huis. 
Natuurlijk kun je nog allerlei kruiden en groenten toevoegen. Bij de recepten die ik vond kwam ik vaak verse paprika tegen en koriander. Maar, uiteraard, leef je uit met de variaties die je kunt bedenken!
Lekker, die Sriracha? Klik voor meer recepten. De rijst en tomatenblokjes kun je ook in andere recepten gebruiken.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept