Als je een doosje eieren koopt, waar denk jij dan aan als je kiest? Zou er verschil zitten in smaak tussen soorten eieren? Heeft de kip die het eitje legde het een beetje goed? Is er eigenlijk verschil tussen witte en bruine eieren? Die vragen kwamen bij mij wel op.
Toen ik met deze site begon, ben ik me wat meer gaan verdiepen in het eitje. En dan leer je een heleboel!
Bruine kip, bruin ei, witte kip, wit ei?
Je zou ’t denken hè. Bijna goed. Een kip met bruine (eigenlijk rode/roze) oorlellen legt bruine eieren en een kip met witte oorlellen… juist, witte eieren. Zit er dan nog verschil in smaak tussen de twee kleuren eieren? Nope. Een wit ei is net zo lekker als een bruin ei.
Maar…
Een wit ei is wel beter voor het milieu! Waarom? Dat lees je in deze infographic:
Kipster
Sinds ik bij mijn supermarkt de Kipster eieren ontdekte en het label gelezen heb, gebruik ik eigenlijk alleen nog deze eitjes. Handig in een doosje met vijf stuks, omdat je dan altijd een vers eitje hebt. En af en toe ook een grote doos met tien eitjes, omdat het gewoon lekker is en ze dus zó op zijn. Wat ik, naast het allerbelangrijkste dat de kippies die de eieren produceren het goed hebben, leuk vind aan de Kipster eieren is dat het doosje biologisch afbreekbaar is (het etiket helaas nog niet). Dat kan dus gewoon in je GFT bakje. En in elke doos zitten kleine, middelgrote en grote eitjes. Voor elk moment het juiste maatje dus, zeg maar.
Wil je meer weten over Kipster en de filosofie achter deze duurzame eitjes? Kijk dan hier.
Liefs, Gabrielle