2limoenenéén uitgeperst, de ander geschild en in stukjes
¼Habanero of andere Spaanse peperfijngesneden
50gramgarnalengepeld en ongekookt
2eetlepelcrème fraîche(light)
50gramgerookte zalmin reepjes
5takjesdillefijngesneden
1takjeverse muntalleen de blaadjes
Instructions
Maak met hulp van de waterkoker een sterke bouillon van het bouillonblokje; ik gebruik meestal 250-300ml water op één blokje dat normaal voor een halve liter is.
Fruit het sjalotje met de knoflook zachtjes aan in de olijfolie. Als de ui glazig ziet, voeg je de rijst toe. Goed roeren totdat alle rijst is voorzien van een olielaagje. Voeg dan een flinke scheut (ongeveer een derde van het totaal) bouillon toe en de stukjes limoen. Roer goed om en zorg dat het water nét niet kookt. De rijst gaat de bouillon opnemen. Als alle bouillon is opgenomen (je kunt dan met een lepel een patroon in de pan trekken en dat loopt niet direct vol met vocht) voeg je weer een scheut bouillon toe en zo ga je door totdat de bouillon op is.
Meng het limoensap met de Habanero en de garnalen. Zet even weg zodat de smaken goed kunnen intrekken: de garnalen garen ook al een beetje in het sap.
Neem, als alle bouillon is opgenomen, de risottopan van de warmtebron en roer de crème fraîche er door. Schep vervolgens ook de zalm en kruiden er door.
Bak in een klein pannetje de garnalen met sap en al in een drup olijfolie tot ze roze zijn, dat duurt maar twee of drie minuutjes. Leeg dan de pan boven de risottopan en roer alles nog een keer goed door.
Tips
Als je behoefte hebt aan wat meer groenvoer er bij, maak dan een lichte, eenvoudige groene salade. Of, als je dit voor een gezelschap maakt of zelf meer gangen wilt eten, zorg dat je groenten in het voorgerecht zijn verwerkt.Meer variaties op risotto vind je natuurlijk ook hier.