Bonen zijn gezond én lekker. Maar het is soms best lastig om te bedenken wat je ermee gaat maken. Probeer deze chili empanadas dan eens. Snel klaar en super voedzaam.
Wachten terwijl de oven de rest doet 20 minutenmin
Porties 1portie
Recept van Gabrielle
Benodigdheden
oven
Ingrediënten
1stukjechorizoin blokjes
¼Habaneroof andere Spaanse peper
1tomaatin stukjes
100grambonenbijvoorbeeld pintobonen of zwarte bonen
1kleineavocadoin stukjes
1handjegeraspte kaas
2plakjesbladerdeeg
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°
Bak de stukjes chorizo in een hete pan zonder vetstof knapperig. Voeg de peper toe en bak deze even mee. Voeg daarna de tomaat toe en laat het vocht dat hierbij vrijkomt verdampen. Voeg vervolgens ook de bonen toe en warm deze even mee.
Zet de warmtebron uit en voeg de avocadostukjes en geraspte kaas toe. Roer nog even door.
Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad met een deegroller uit tot anderhalf keer de oorspronkelijke grootte. Let op: strooi vóór het rollen ook wat bloem op de bovenkant van het bladerdeeg, dan gaat het niet aan je roller plakken.
Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep op elk plakje de helft van het bonenmengsel en vouw de pakketjes dicht. Als je mooie halve maantjes wilt, snij je eerst een rondje uit het deeg (zo groot mogelijk), maar je kunt ze ook als flapjes (driehoekjes) dicht vouwen. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met een klein beetje melk.
Bak de empanada's twintig minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi goudbruin zijn.
Tips
Je kunt empanada's maken met elke soort vulling die je wilt. Heb je nog een restje maïs? Kan er door. Gehakt in plaats van chorizo? Geen probleem. Je kunt 'm natuurlijk ook vegetarisch maken. Let er wel op dat je niet te veel vulling maakt, anders vouw je de pakketjes niet meer makkelijk dicht. Heb je toch vulling over? Lekker in een wrap morgen (koud of warm).Meer recepten met bonen, chorizo, avocado en bladerdeeg vind je hier ook.